måndag 14 september 2009

Om webb-tv


Plötsligt började man tala så positivt om alternativ till lokal-tv via gammeldags kabel. Politiker tog till sig en familj nya ord som skramlade ut över publicum. Jo, det skramlar om ord som uttalas när den som sänder iväg dem inte riktigt vet vad hon eller han säger.

Play-TV
Ta t.ex. PLAY-TV. Det är riktigt att benämningen är ny, men företeelsen är gammal. PLAY-TV är SVT:s webb-tv. Något som illustrerar att det rör sig om något rätt gammalt är att jag började med "PLAY-TV" i Sollentuna redan 2002. Då började vi lägga ut våra sändningar på Internet och något mera komplicerat är det inte PLAY-TV. Idag är tekniken oändligt mycket bättre än 2002 - och tvSollentuna har följt med och graderat upp längs vägen.

Nya medier
Om man säger att kommunen inte ska ägna sig åt lokal-tv utan satsa på "nya medier" för att nå stor publik så bör man inte säga det i närheten av branschfolk. Det är nämligen inte alls sant. Litar makthavarna inte på kompetensen i grannskapet går det ju bra att alldeles på egen hand reda på hur tittandet på t.ex. SVT:s TV-kanaler förhåller sig i relation till STV:s uppskattade webb. Förenklat förhåller det sig så att SVT:s tv-kanaler på ett dygn samlar lika många tittare som webben behöver en hel vecka på sig för att skrapa ihop.

Någon sade från kommunfullmäktiges talarstol att i framtiden, om några år, kommer television och datorer och internet att "smälta samman" och egentligen vara EN teknisk plattform för att ta emot rörlig bild och ljud. Det är rätt att den tekniken finns. Det är fel att den ska komma i en diffus framtid. Tekniken finns sedan flera år. Jag har haft den för utvärdering i minst två år. En Apple-TV vilket är en liten burk som trådlöst tar emot och anpassar signalen från datorn och sedan via en kabel leder bild och ljud upp i tv-burken. Jag har hundratals och åter hundratals tv-kanaler, filmer, instruktionspaket mm mm. Och - i den tekniken finns förstås också tvSollentuna.

tvSollentuna och ungdomen
Vi märkte till vår förvåning redan efter ett par år med tvSollentuna att vi nådde rakt in i ungdomsgruppen 12 - 17 år. Vi rörde - och rör oss bland ungdomar både på dagar och nätter. Vi var igenkända. Nu sänder vi på internet-plattformen YouTube. Inslag med rock'n roll, disco och ämnen i övrigt som intresserar ungdom samlar snabbt ihop hundratals visningar. Nätet och kanske framför allt YouTube har tillhört ungdomen länge. Nu ska vi visa vägen till detta universum också för något äldre publik. Det blir en rolig uppgift.


Raden ovanför är en länk som tar dig direkt till tvSollentuna på nätet. Vi ökar nu nyproduktionen igen - men, du kan också se en hel del äldre inslag med fortsatt aktualitet.

Bosse W

Inga kommentarer: